fredag 28 september 2007

Egna datumformat del 2

I förra delen tittade vi på hur du definierar egna datumformat. Vi gick igenom årtal månader och dagar. Idag ska vi framför allt titta på veckor, kvartal och vanlig text.

Att skriva ut text
I datumformaten kan du lägga till små textsnuttar för att komplettera den automatiserade texten. Ett litet scenario...
Vi vill skriva ut fredagen den 28 september och använder oss därför av formatbeskrivningen DDDD D MMMM(se förra bloggen för en introduktion till formatbeskrivningar). Problemet är att detta skriver fredag 28 september och inte fredagen den 28 september som vi vill. Men detta kan du råda bot på genom att lägga till lite textsnuttar. Så här går det till:
Det finns två sätt att lägga till text på det ena är att lägga till ett \ innan varje bokstav, det andra sättet är att lägga till citattecken runt den text du vill lägga till. Personligen använder jag mig uteslutande av citattecken. Fördelen med citattecken är att du kan omringa hela ord eller enstaka tecken det spelar ingen roll, medan backslash "\" bara skriver ut efterföljande tecken. Nedan visar jag hur du skriver ut fredagen den 28 september med citattecken respektive backslash:

DDDD"en den" D MMMM

DDDD\e\n \d\e\n D MMMM


Ett annat exempel kan vara att skriva ut © 2007 Niklas Johansson. Formen för denna text är "©" YYYY "Niklas Johansson". För att få fram copyright tecknet högerklickar du i formatbeskrivningsfältet, väljer Infoga specialtecken... och letar reda på ©-tecknet.

Veckor
Formatet för veckor är:
WW vilket skriver ut veckans nummer 1-52.

När det kommer till de fördefinierade formaten så representeras veckoformatet av nummer 52 (antalet veckor på ett år). Exempel på användningsområde kan vara ett veckobrev, information
sbrev (t ex innan vecka 43 ska detta vara gjort).

Kvartal
Formaten för kvartal är:
Q vilket skriver ut årets första kvartal som K1
QQ
vilket skriver ut årets första kvartal som 1 kvartalet

Lite underligt att de inte har ett format för en ensam kvartalssiffra men, men... man kan inte få allt här i livet (speciellt inte om man inte frågar efter det, jag skickade just en fråga om detta i svenska användarlistan).

En liten övning
Gör en liten mall för ett veckobrev. I brevet ska du använda dig av fält för att automatiskt infoga:

  1. veckonummer
  2. dagens datum i formatet "fredag, 28/9-07"
  3. ditt namn
  4. Organisationens namn (Företagsnamn)
Gör ditt bästa och leta runt lite bland fälten, datorn kommer inte att explodera. ;)
Kom även ihåg att fylla i dina uppgifter under Användardata som du når via Infoga | Alternativ.

Du kan ju hitta på ett eget företagsnamn om du inte har ett företag, eller använd namnet av en organisation du är med i tills vidare.

Lycka till

Inga kommentarer: