tisdag 25 september 2007

Datumfält, del 1

Datumfält är användbart i många typer av dokument och du kan ställa in datumfälten på flertalet sätt. I den här delen ska vi titta på de mest grundläggande inställningarna och jag kommer kortfattat diskutera inställningarnas användningsområden.

För att infoga ett datumfält går du till Infoga | Fältkommando | Datum.

Vi börjar med standardinställningen för datumfälten Datum (Fast) där dagens datum skulle skrivas som 07-09-25. Att fältet är av typen Datum (Fast) innebär att datumet är fixerat till det datum då dokumentet först skapades. Denna inställning är framförallt användbar när du skapar mallar, då kommer datumet att fixeras vid den dag då dokumentet skapades utifrån mallen. Exempel på sådana mallar kan vara brevmallar, fakturor, ansökningar osv.

Hur ändrar jag till helt rörliga datumfält
Det enklaste sättet att ändra på inställningarna är att dubbelklicka på det fält du vill ändra på. Här kan du:

  1. ändra på datumformateringen, dvs. om datumet visas som 07-09-25 eller 25 september 2007 eller motsvarande.
  2. ändra på om datumet är "fast" eller inte - om inte kommer datumet att uppdateras när du skriver ut, exporterar till PDF eller tvingar en uppdatering (ex. genom att trycka F9).
  3. korrigera datumet så att fältet visar datumet om tio dagar - mycket användbart om du skapar en fakturamall eller något annat dokument där du vill ha svar inom ett visst antal dagar.
För att ändra till rörligt datum så dubbelklickar du på fältet med datumet och ändrar från Datum (fast) till Datum i Urvalskolumnen (se bild). Du kan förstås ändra på datumformatet också om du vill. Personligen tycker jag att 2007-09-25 är ett bättre format i de flesta sammanhang.

PS.
Kom ihåg att du genom att trycka Ctrl + F9 växlar mellan att visa namnet på fältet (exempelvis datum) och att visa fältets innehåll (exempelvis 2007-09-07).

Inga kommentarer: