torsdag 20 september 2007

OM-satsen i Calc - del 1.1

I den här delen ska vi börja bygga en utvecklad version av det kalkylblad som vi skapade i förra delen. Om du följde förra lektionen så har du ett kalkylblad som ser ut så här.


Jag börjar med att markera cellerna A1:B4 (summaraden ingår alltså inte). Sedan klipper jag ut och klistrar in samma information på rad 8. Dubbelklicka på B5 för att se hur formeln har uppdaterats till de nya cellområdet. Skriv in "Summa köpta varor" i A12, flytta till B12 och tryck på autosummaknappen. Nu har vi åter skapat en summering av alla varor utan rabatt. Formatera dessa två som Resultat2 (F11 > dubbelklicka på Resultat2). Dags att lägga till en områdesrubrik Vi ställer oss i A7 och skriver in "Köpta varor". Formatera som Rubrik. Nu borde undre delen se ut ungefär så här...


Det finns flera anledningar till att ha ett summafält längst ned i en lista med data. Den mest uppenbara är att man får en summa på allt som finns i listan. Denna summa är enkel att jobba med i formler av olika slag. En annan inte lika uppenbar fördel är att du "tvingas" till att hålla ihop listan som en enhet. För att illustrera kan vi ta exemplet ovan men utan raden A12 (Summa köpta varor). Ställer vi oss nu på A12 och skriver dit en ny post så kommer vi bli tvingade att ändra i alla formler som refererar till listan för köpta varor. Har vi däremot "Summa köpta varor" tvingas vi infoga en rad någonstans i listan vilket leder till att allt annat uppdateras automatiskt. Detta gäller även om vi i formeln refererar till cellområdet A8:A11. Exprimentera lite själv med detta så kommer du nog snart snart att inse fördelarna, vartefter kommer du även att finna fler fördelar med att avsluta en lista med ett summafält.

I nästa del kommer vi att lägga till en överblicksdel i vårat kalkylblad.

Inga kommentarer: