måndag 24 september 2007

Namnge celler och cellområden

I förra bloggen började vi titta på hur man kan definiera namn på celler och hur dessa namn sedan kan användas i formler. Idag ska vi gå djupare in på detta ämne och vi börjar med en liten repetition...

Definiera namn med Skapa...
Det "enklaste" sättet att namnge celler är att:

  1. Markera den cell du vill namnge samt definitionen av cellen
  2. Gå till Infoga | Namn | Skapa...
  3. I dialogen väljer du vilken av cellerna definitionen står i (vanligtvis till vänster eller över)
Du kan genom att markera två kolumner med exempelvis definitionerna i vänstra kolumnen och värdena i den högra. Då kommer varje enskild cell att namnges med den definition som står till vänster om den.

Ex.
Här kommer cellen F1 att döpas till Moms_25_, F2 kommer att döpas till Moms_12_ osv. Som du ser så blir inte alltid namnen exakt samma som i den vänstra cellen. Detta beror på att du inte tillåts använda alla tecken. Det är inte heller tillåtet att använda mellanslag.

Ändra namn

Personligen tycker inte jag att namnet Moms_25_ är något vidare, hellre döper jag den till Moms_25 eller Moms25. För att göra detta så använder jag mig av Infoga | Namn | Definiera. Här får jag upp en lista med alla definierade namn (Moms_25_, Moms_12_ osv). Vill jag nu ändra Moms_25_ till Moms25 rekommenderar jag följande tillvägagångssätt:
  1. Gå till Infoga | Namn | Definiera
  2. Markera namnet Moms_25_
  3. Kopiera cellreferensen
  4. Skriv in namnet Moms25 (i fältet längst upp på dialogrutan)
  5. Titta på fältet "Refererar till" (längst ner på dialogrutan) om det är tomt så klistrar du in referensen som du kopierade förut.
  6. Klicka på Lägg till
  7. Markera Moms_25_ och välj Radera (detta steg behövs egentligen inte sedan du kan ha flera namn på samma referens, men jag rekommenderar det för tydlighetens skull).
Ett alternativt sätt till att kopiera referensen är att helt enkelt klicka på den cell du vill att namnet ska referera till.

Definiera Namn...

Du kan även definiera namn direkt i dialogen Definiera namn.
  1. Markera den cell/det cellområde som du vill namnge
  2. Gå till Infoga | Namn | Definiera
  3. Skriv in önskat namn i översta fältet
Har du markerat ett område kan du lägga till funktioner i referensen till exempel skulle SUMMA($Tabell1.$B$7:$B$10) summera cellerna B7 till B10 i första tabellen. Detta gör att du kan göra dina beräkningar i dialogen Definiera namn och sedan referera till det definierade namnet när du vill ha in det i kalkylbladet.

Övningsuppgift...

Dags att testa dina kunskaper. Ändra namnen på förra bloggens kalkylblad. [Hämta här]
Förslag på namnbyten:
  1. _Rabatt_köp_över_2000_kr till Rabatt_procent
  2. _Rabatt_i_kronor till Rabatt_kr
  3. Summa_köpta_varor till Summa
Du får lov att uppdatera OM-satsen med de nya namnen... Visst känns det lättare att förstå vad som händer i satsen.

Inga kommentarer: