tisdag 2 oktober 2007

Att lägga till ord i din ordlistan

Många av er vet nog redan hur du gör detta men för säkerhets skull skrivs tipset ut här.

Testa ordlistan

  1. Först och främst bör du se till att den svenska ordlistan är installerad och aktiverad. Prova att skriva några svenska ord så som "på" eller "öl" följt av ett par stavfel så som "pååå" "ölll".
  2. Kör nu en stavningskontroll F7 eller Verktyg | Rättstavning.
  3. I dialogen som kommer upp ser du till att Ordlistans språk är Svenska.
  4. Om ordlistan ej finner några fel (Stavningskontrollen är klar) så är troligen inte ordlistan installerad som den ska (eventuellt så har du lagt till orden av misstag, testa några grövre stavfel för att kolla om den hittar dessa). Se längst ned för instruktioner vad du kan göra om ordlistan inte fungerar. Om detta inte fungerar skriv en kommentar så kanske jag kan hjälpa till med mer instruktioner.

Lägga till ord i ordlistan
Om du nu skrivit ett ord som du vet att du stavat rätt till men som stavningskontrollen ändå envisas med att ta som stavfel till exempel formatmall (som i skrivande stund inte finns med i ordlistan) så finns det minst tre sätt att lägga till detta ord till ordlistan. Om du startat
rättstavningen via F7 eller Verktyg | Rättsatvning så kan du helt enkelt trycka på knappen Lägg till | standard [Svenska (Sverige)].

För att få det andra sättet att fungera måste du först aktivera Kontrollera stavning medan du skriver. På bilden nedan ser du hur ikonen ser ut (åtminstone i Windows version).

Se till att denna är aktiverad, om du nu stavar fel borde felet strykas under med en vågformad röd linje. När ett ord är markerat på detta sätt kan du högerklicka på det för att bland annat se stavningsförslag och få möjligheten att lägga till nya ord. så här ser menyn ut.

Lägg förslagsvis till nya svenska ord i standard.dic de andra två är för alla språk, som jag förstår det, lägg gärna till en kommentar om så inte är fallet.

Det tredje och mest avancerade alternativet är att
  1. gå till Verktyg | Alternativ... | Språk inställningar | Lingvistik
  2. markera standard [Svenska (Sverige)] bland Användarordlistor
  3. Välj sedan Redigera till höger därom (se bild nedan)


I dialogen som sedan kommer upp kan du se vilka ord du själv lagt till plocka bort eventuella fel och skriva dit nya ord i inmatningsfältet. När du skrivit in ett nytt ord får du möjlighet att klicka på en knapp till höger där det står Nytt. Om du gör detta kommer ett nytt ord läggas till i ordlistan. Vill du ta bort ett fel markerar du ordet och trycker sedan på knappen radera.


Om ordlistan inte fungerar
  1. Om nu inte ordlistan fungerar som den ska kan du installera om ordlistan genom att gå till Arkiv | Guider | Installera nya ordböcker...
  2. I dokumentet som öppnas följer du länken Svenska genom att hålla ned Ctrl och klicka med musen på orden Svenska.
  3. Sedan är det bara att klicka på knappen Starta DicOOo.

Inga kommentarer: