lördag 27 oktober 2007

Att föra över en adresslista från en textfil till ett tabelldokument

Beroende på hur du har gjort din adresslista så kommer du att få olika svårt att föra över listan till ett tabelldokument. Vi utgår ifrån ett par exempel. Det första exemplet är en adresslista som är skapad i en tabell i ett Writerdokument.

Förnamn

Efternamn

Gata

Postnummer

Stad

Torbjörn

Gustavsson

Stubingatan 26

749 93

Svanstaberg

Gustav

Möllberg

Rostauvägen 39A

749 98

Svanstaberg

Att få in det här i Calc är enkelt markera innehållet i tabellen och klistra in i ett tomt Calc-dokument. Nästa exempel är lite krångligare... I det exemplet har jag formaterat adresslistan med hjälp av tabbar.

Förnamn Efternamn Gata Postnummer Stad

Torbjörn Gustavsson Stubingatan 26 749 93 Svanstaberg

Gustav Möllberg Rostauvägen 39A 749 98 Svanstaberg

Om jag har mer information än adresslistan i dokumentet så börjar jag med att kopiera in adresslistan i ett nytt dokument. Detta dokument väljer jag att Spara som... och ändrar filformatet till .txt men skriver filändelsen .csv efter filnamnet. Det kommer nu upp en varning om att du kommer att förlora formatering om du sparar i detta format. Var lugn du vill bli av med denna formatering. Dags att öppna filen i Calc.

När du öppnar filen i Calc så får du upp en dialogruta som heter Textimport. Denna guide hjälper dig att importera filen till Calc. Sedan din fil är avgränsad med hjälp av tabbar (eller tabulatorer) så får du bocka för detta i stället för kommatecken vilket är förinställt. Om du tittar längst ner i dialogen ser du att texten genast delas upp i tabellfält. Skulle det vara så att det blir en förskjutning i tabellen p.g.a. att du har flera tabbar i rad så bockar du även för alternativet Sammanfatta fältavgränsare. Men har du redan stängt guiden så rekommenderar jag att du spara filen som en Calc-fil (.ods) så kan du redigera filen som vanligt.

Skulle det vara en csv-fil som har andra avgränsare än tabbar får du klicka för avgränsaren i dialogen alternativt skriva in avgränsaren i fältet Andra. Har du två avgränsare efter varandra som till exempel ", " (kommatecken och ett mellanslag) så kan du använda dig av kryssrutan Sammanfatta fältavgränsare som betraktar båda tecknen som avgränsare men står de efter varandra kommer de inte att skapa en tom ruta.


I nästa del ska vi gå vidare och skapa en liten databas av dessa adresser.

Inga kommentarer: