måndag 27 augusti 2007

Fältkommandon, grunder... del 3 - En enkel brevmall

Hej idag ska vi jobba vidare med mallar och fält. Vi kommer att skapa en enkel brevmall. När vi öppnar brevmallen kommer den att se ut som på bilden till höger. Mallen kommer att fråga användaren efter namnet på den person som brevet ska skickas till, den har även en så kallad platshållare för brevets innehåll och mallen kommer automatiskt att hämta information om vem som skickar brevet (jag ska snart förklara varifrån den informationen hämtas).


Steg 1.
Till att börja med öppnar vi mallen vi skapade i förra delen. Detta gör vi genom Arkiv > Nytt > Mallar och dokument. Alternativt använder vi tangenterna för att bläddra i menyerna och trycker därmed på Alt - A - N - N. Sedan öppnar du mallen "Mall med fältkommandon". Ett nytt dokument skapas utefter mallen och om du inte gjort några ändringar av mallen så borde du se dagens datum till höger i sidhuvudet.

Steg 2.
Använd formatmallen "Överskrift 1" och skriv "Hej" med ett mellanslag efter.

Steg 3.
Gå till Infoga > Fältkommando > Andra.

Steg 4.
I dialogen som kommer upp går du till fliken "Funktioner" där väljer du fälttypen "Inmatningsfält" och skriver in "Namn på mottagaren" i fältet "Hänvisning"
Steg 5.
Tryck på OK och stäng sedan dialogen Fältkommandon, skriv ett komma och tryck på enter för ny rad. Mata sedan ned en rad till.

Steg 6. - Skapa en platshållare*
Gå till Infoga > Fältkommando > Andra i dialogen som kommer upp väljer du denna gång "Platshållare" med formatet "Text". I fältet "Platshållare" skriver du "Klicka en gång här och börja sedan skriva ditt brev...".


Steg 7. - Signaturen
Börja med att trycka enter två gånger. Skriv sedan in "mvh" och tryck på tangenten "F3" för att aktivera AutoText. Om allt är som det ska borde mvh ha ersatts med:

Med vänlig hälsning

"ditt förnamn" "ditt efternamn"


Om du vill kan du lägga till ett sträck över ditt namn för eventuell påskrift. Det finns många sätt att göra detta på och imorgon kommer jag att blogga om det sätt jag normalt sett föredrar.

Här är en länk till mallen. Högerklicka och välj "Save Link As" eller motsvarande


* En platshållare är, så vitt jag vet, till för att visa var i layouten en viss information ska vara. När du klickar på en platshållare markeras hela platshållaren och du kan börja skriva in din text. när du skriver din första bokstav ersätter den platshållaren.

Inga kommentarer: